Wat hoort er op een geboortekaartje

Vaak krijg ik de vraag wat er nou eigenlijk allemaal op het geboortekaartje moet komen te staan.
Allereerst natuurlijk de naam en geboortedatum van je kindje. Meestal zetten mensen op de voorkant van het kaartje de voornaam en eventueel de datum. Op de achterkant of binnenkant van het geboortekaartje zet je nog een keer de naam met eventuele tweede of derde namen en de achternaam. Ook staat onder de naam altijd de geboortedatum. Je kunt ervoor kiezen om de overige geboortegegevens, zoals tijd, gewicht en geboorteplaats neer te zetten. Vroeger werd ook de lengte van je kindje gemeten in het ziekenhuis, maar tegenwoordig doen ze dit niet meer omdat de baby vaak zijn/haar beentjes niet wil strekken. Dit zou dan geforceerd moeten worden en dat is niet goed voor de heupgewrichten. 
De gemiddelde lengte van een baby is 50 cm en het gemiddelde gewicht is rond de 3500 gram.

Verder zet je op de achterkant of binnenkant van het kaartje de namen van de ouders en eventuele broertjes of zusjes op het kaartje. Het adres, zodat mensen een kaartje terug kunnen sturen en eventueel jullie telefoonnummers, zodat mensen kunnen bellen om een afspraak te maken voor kraamvisite. Sommige mensen kiezen ervoor om geen telefoonnummers op het kaartje te zetten, omdat ze zeggen dat iedereen die een kaartje krijgt hun telefoonnummers wel hebben. 

Sommige mensen kiezen ervoor om boven de naam nog een aankondigingstekst te zetten. Zoals ‘Dolblij en gelukkig zijn wij met de geboorte van onze dochter/zoon’,  ‘Welkom lieve’ of ‘Hij/zij is er!’

Als de baby geboren is, dan pas ik de laatste gegevens aan en stuur ik altijd nog één keer een digitale versie van het kaartje op. Controleer dan nog heel goed of alles klopt! Is de naam goed gespeld? Klopt het adres? Klopt de geboortedatum? Etc..

Mocht je een kraamborrel geven, dan kun je er nog voor kiezen om er een apart kaartje bij te doen. Het handigste is om deze tegelijk met het geboortekaartje op te sturen, zodat je maar één keer een envelop en postzegel nodig hebt. 

Samenvatting checklist:
Moet
– Naam van de baby
– Geboortedatum
– Namen van de ouders en eventuele broers en zussen
– Contactgegevens

Optioneel
– Geboortegegevens (gewicht, tijd, geboorteplaats)
– Aankondigingstekst