Papiersoorten en afwerking

Er zijn verschillende papiersoorten mogelijk. De papiersoort die het meest gekozen wordt is Oud Hollands.

1. KRAFTPAPIER
Het Kraftpapier is een stevig bruin pakpapier wat met zijn grove vezel en herkenbare bruine kleur gebruikt wordt voor opvalllende kaartproducties. Een uitgekiend design wat specifiek voor deze kartonsoort is ontworpen kan een prachtig product opleveren. Houdt bij deze papiersoort altijd rekening dat drukinkt transparant is en dat de bruine kleur van het papier altijd zichtbaar blijft door het drukwerk heen. In principe zullen donkere, dekkende kleuren het meest duidelijk overkomen.
Er kan ook met wit gedrukt worden als extra steunkleur.

2. BOUTIQUE JEANS
Ongestreken karton met katoenvezel. Dit papier is minder geschikt voor het drukken van kleurvlakken en mooie foto’s en komt het best tot z’n recht met een klassiek en/of elegant ontwerp.

3. OUD HOLLANDS
Gesneden:
Oud Hollands is door harde oppervlak zeer geschikt om te worden voorzien van zowel een preeg als goudfolie. Old Mill is ook meteen het meest gekozen papiersoort.

Geschept:
De unieke en kenmerkende schepranden geven de kaarten een zeer klassieke uitstraling. Deze kaarten zijn niet geschikt voor volvlakken kleur of aflopende bedrukking. Een goed alternatief hiervoor is het Old Mill. De Oud Hollandse kaarten worden vanaf de fabriek met schepranden geleverd en kunnen daarom niet in afwijkende formaten besteld worden. Ook zeer geschikt om te worden voorzien van een preeg. Geschept is helaas niet mogelijk met goudfolie, gesneden wel.

4. HAGELWIT NATUURKARTON
Het hagelwitte natuurkarton is een matte ongecoate papiersoort. Het is de meest witte papiersoort en wordt het meest gekozen voor vrolijke kleurrijke ontwerpen.

5. CONQUEROR VERGÉ NATURELLE
Conqueror vergé heeft een klassieke, fijne lijnenstructuur wat typerend is voor gevergeerd papier. Het houtvrije papier voelt prettig aan dankzij de aanwezigheid van een vleugje katoen. Heeft een lichte crème tint, maar is ook mogelijk in spierwit. Pregen en goudfolie helaas niet mogelijk, omdat het papier vrij zacht is en door de structuur zal een preeg of goudfolie niet goed opvallen.

6. BIOTOP
Biotop naturelle is een lichte getinte papiersoort. Het is een ongecoate matte papiersoort en is met name geschikt voor de meer ingetogen ontwerpen. Dit papier heeft dezelfde ongecoate matte uitstraling als het natuurkarton maar door de lichte creme tint net iets van wit af.

7. GRIJSKARTON
Het Grijskarton is een 100% recycled karton gemaakt van pulp. Het oud papier wordt ongebleekt verwerkt tot pulp. Hierdoor ontstaat de grijze kleur, welk wordt doorspikkeld met snippers oud gekleurd papier. Het grijskarton heeft een sterke vintage uitstraling leent zich uitstekend voor kaarten met een sterke en onderscheidende boodschap. Houdt met het ontwerp extra rekening met het ruwe oppervlak, de grijze tint en de gekleurde spikkels die altijd zichtbaar blijven.

Afwerking

De meeste papiersoorten kunnen afgewerkt worden, bijvoorbeeld met folie, preeg, ronde hoeken of boorgaatjes. 

Folie

Folie is mogelijk in goud, zilver, holografisch, koper/rozé goud, rood en groen. Er komt een voelbaar laagje folie op het papier te liggen.

Bij het pregen wordt er eerst een preegdruk gemaakt, deze wordt vervolgens in het papier gedrukt. Dit is mogelijk verhoogd of verdiept. 

Ronde hoeken of boorgaten

Het is ook mogelijk om het kaartje te voorzien van ronde hoeken en boorgaten, bijvoorbeeld om een strikje te maken. De strikjes worden door mij allemaal met de hand gestrikt. 

Touw

Om een kaartje af te maken kun je hem ook nog afwerken met touw of lint. Dit is bijvoorbeeld mogelijk in een kleur die bij de kaart past.